Ben Allal Ayad

Ben Allal Ayad

Taidemaalari, taidegraafikko ja kuvanveistäjä

Kuvataiteilija Ben Allal Ayad yhdistää taiteessaan tuntoja synnyinmaastaan Marokosta, maailmalla vietetyistä vuosista ja pohjoisen Suomen karuudesta. Brysselin Kuninkaallisen taideakatemian ja Suomen taideakatemian koulun kouluttama ammattitaiteilija tunnetaan korkeatasoisen grafiikan ja erityisesti litografian taitajana. Pitkään uraan sisältyy monipuolinen tuotanto, jossa ovat grafiikan ja litografian lisäksi edustettuina laaja-alaisesti pronssiveistokset sekä öljy- ja akvarellimaalaukset.

Ben Allal Ayadin henkilöaiheisten teosten kuvamaailmassa yhdistyvät yhteen eurooppalainen realismi ja marokkolainen mytologia. Hänen grafiikkansa on kuvailtu muistuttavan synkkyydessään Francisco de Goyan synkeitä ihmiskuvia. Teoksiensa tunnelmissa Ayad siirtyy luontevasti valosta varjoon ja takaisin luomiskauden mielenmaiseman mukaan. Omassa taiteellisessa työssään hän on teknisesti monipuolinen halliten yhtälailla pronssivalun kuin litografian, piirustuksen ja maalauksen. Ben Allal Ayad on myös pyrkinyt aktiivisesti edistämään maamme taiteen tunnettavuutta ulkomailla. Hän on organisoinut näyttelyitä 2000-luvun alkuvuosina Marokon Tétouanissa ja vuosina 2006–2007 Espanjan Marbellan nykygrafiikan museossa. Vuosina 2016–2017 vuorossa oli laaja suomalaisen litografian näyttely Rabatissa ja Casablancassa Marokossa.

Ben Allal Ayad on asunut pitkään Suomessa ja sieltä käsin toiminut sekä suomalaisen että marokkolaisen taiteen sanansaattajana ympäri maailmaa. Vuodesta 2009 lähtien taiteilija on yhdessä vaimonsa Tarjan kanssa isännöinyt Kankarin Taidehuvilaa Vaalassa. Heidän käsissään entisestä kyläkoulusta on kehittynyt taiteilijoiden ja taiteen ystävien arvostama lämminhenkinen galleria sekä korkeatasoisten kulttuuritapahtumien pitopaikka.

Meillä on taipumus unohtaa asioita. Tai kenties ne vain sulautuvat tunnemaailmaan ja nousevat jälleen pintaan taiteen avulla. Maalaaminen, piirtäminen ja veistäminen ovat keinojani käsitellä minuuden syvintä olemusta. Taide on opettanut minua sietämään virheitä, muttei unohtamaan niitä. Ben Allal Ayad