Blogi

Matkalla Marokossa

Saapuminen Marrakeshiin
25.11.2017 lento Helsinki – Marrakesh klo 11.30

Vastaanotto
Vastassa meitä oli yhteyshenkilö joka oli Kankarin Taidehuvilan kesänäyttelyn suunnittelija Marokon päästä. Illan aikana keskustelimme tarkemmin ohjelmasta ja aikataulusta.

Ensimmäinen tapaaminen
26.11.2017: Sovittu tapaaminen aitojen marokkolaisten perinnemattojen hankkijan toimitusjohtaja M. Said Bentaharin kanssa Marrakechissa. Hänellä kymmenien vuosien kokemus ja kaupallisia asiakkaita ympäri maailmaa mm Ruotsista.

Aitoustodistuksista
Said Bentahar kertoi meille aitoustodistuksista ja laatuetikettien hankkimisesta. Tapana on että mikäli asiakas haluaa kirjallisen aitoustodistuksen tai etiketin mattoon maton laadusta niin hän hankkii ne asiakkaalle Centre Artisanalista. Samalla hän totesi myymiensä mattojensa laaduksi Qualite supérieure.

Vakuutuimme hänen ammattitaidoistaan ja asiakkaistaan , jopa Marokon kuningas Muhammed IV oli vieraillut hänen luonaan ja tilannut mattoja.Päätimme aloittaa yhteistyön hänen kanssaan.

27.11.2017 Casablanca
Aamulla lähdimme junalla kohti Casablancaa. Tarkoituksena oli vierailla jälleen yhteyshenkilömme luona. Junamatka kesti yli viisi tuntia raidetöiden takia joten jouduimme siirtämään vierailua suosiolla seuraavaan päivään.

 

28.11.2017
Aamulla menimme vierailulle ensin marokkolaisten perinnemattojen välittäjän M. Jaouny Hassanin luo; hän välittää mattoja lähinnä Tazan alueelta ja hänellä oli esillä paljon erilaisia malleja ja kokoja. Hänkin kertoi meille paljon eri mattojen laaduista.

Hän näytti meille perusteellisesti eri mattojen laatueroja esim. villan ja kudontatapojen suhteen. Myöskin pystyimme vertailemaan mattojen hintoja eri välittäjien suhteen. Vakuutuimme myöskin hänen korkeasta ammattitaidostaan.

28.11.2017
Iltapäivällä menimme vierailulle Maison de l’Artisan – käsityöshowroomiin josta kaikki Kankarin Taidehuvilan kesänäyttelyn tavarat tulivat.

Maison de l ́Artisan on Marokon kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva organisaatio, joka vaalii Marokon käsityötaidetta ja kulttuuria. He hankkivat suoraan välittämänsä tuotteet tuotteiden valmistajilta sopimuksiensa kautta. Maison de l ́Artisan oli myös Kankarin Taidehuvilan kesänäyttelyn järjestäjä. Tulemme saamaan heiltä kaikki tarvittavattuotteet esim:matot,lamputjakeramiikka ja keramiikkaa

Aitoja Beni Ouarain –mattoja

29.11.2017 – Lähtö takaisin Marrakeshiin
Katsoimme että olimme saaneet tarpeeksi tietoa Casablancan kontakteista ja että meillä on hyvät lähtökohdat aloittaa heidän kanssaan liiketoiminta.Olimme saaneet vakuuttavaa tietoja marokkolaisesta käsityöperinteestä ja tuotteiden aitoudesta. Saimme käyttöömme La Maison de l ́Artisanin kuvaamat videot 20 kpl ” Artisanat du Maroc ”, joissa kuvataan
esim. maton tekoa alusta asti. Samoin myös lamppujen ja keramiikan valmistusta. Koska olimme saaneet tarvittava tiedon ja hyvää materiaalia mukaamme, emme lähteneet enää itse kuvaamaan Atlas vuorille, osaksi myös 1.12. alkavan profeetta Muhammedin syntymäpäivän juhlan takia. Marokkolaisilla on tuolloin vapaata kolme päivää. Saavuimme Marrakeshiin yöllä.

30.11.2017
Marrakeshissa meidät esiteltiin myös erittäin laadukkaalle kaftaani – tuottajalle joka valmistaa yksilöllisiä muoti- ja perinneluomuksia aidoista ja laadukkaista materiaaleista mm silkistä ja musliinista. He olivat kiinnostuneita aloittamaan liiketoiminnan meidän kanssa.

Kaftaaneja

Musée de l’Heritage 1.12.2017
Viimeinen päivä. Musée de l ́Heritage on 1700-luvulta oleva aito maurilaistyyppinen riad. Tutustuimme satoja vuosia vanhaa taloon, sen esineisiin ja mattoihin. Totesimme, että Marokon käsityöperinne on vuosisatoja vuosia vanha ja työmenetelmät ovat säilyneet tähän päivään saakka. Saimme viettää viimeisen iltamme marokkolaisten kanssa juhlan merkeissä, nauttien minttuteestä ja sufi-musiikista.

Vastaa