Blogi

Vuoden 2018 Elias Lönnrot -kulttuuritunnustus marokkolaiselle kuvataiteilijalle Ben Allal Ayadille

Elias Lönnrot – seura palkitsi marokkolaisen kuvataiteilijan Ben Allal Ayadin Elias Lönnrot –kulttuuritunnustuksella Kalevalan päivänä Kajaanissa 28.2.2018.

Valtakunnallinen tunnustuspalkinto myönnettiin hänen korkeatasoisesta työstään maalaustaiteen, grafiikan, litografian, kuvanveisto- ja keramiikkataiteen alueilla.

Allal Ayadin erityisenä ansiona pidettiin lisäksi Oulun lähellä sijaitsevan Kankarin Taidehuvilan kehittämistä yhdeksi maamme kiinnostavimmista taidegallerioista, jolla on myös paljon kansainvälistä yhteistyötä. Taidehuvilassa järjestetään näyttelyiden lisäksi maalaus- ja litografiakursseja ja erilaisia tapahtumia.

Ben Allal Ayad on pyrkinyt aktiivisesti edistämään suomalaisen kuvataiteen tunnettavuutta ulkomailla. Hän on ollut organisoimassa suomalaisen kuvataiteen näyttelyitä mm. 2000-luvun alkuvuosina Marokon Tetouanissa sekä 2006 – 2007 Espanjan Marbellan nykygrafiikan museossa. Rabatissa pidettiin yhteistyössä Suomen suurlähetystön kanssa 16.9. – 30.11.2016 laaja suomalaisen litografian näyttely Lumière du Nord, Fondation ONAn hallinnoimassa Villa des Arts’ssa. Tämän Marokossa harvinaisen näyttelyn järjestäminen oli ensisijaisesti juuri Ayadin aktiivisuuden ja henkilökohtaisten suhteiden ansiota. Tapahtuman yhteydessä ilmestyi myös suomalaista litografiaa esittelevä julkaisu ranskan ja arabian kielellä. Myöhemmin keväällä 2017 näyttely oli esillä vielä Casablancan Villa des Arts –museossa.

Ben Allal Ayad Casablancassa Lumière du Nord -näyttelyn avajaisissa 20.1.2017

Ben Allal Ayadin teosten kuvamaailma on erikoinen yhdistelmä eurooppalaista realistista esitystapaa ja marokkolaista mytologista traditiota uudenlaisina, omaperäisinä tulkintoina. Kuvien tunnelma vaihtelee, mutta joissakin töissä voi nähdä virikkeitä Francisco de Goyan grafiikan synkeästä ihmiskuvauksesta. Taidokkaasti toteutetut litografiat erityispiirteineen täydentävät kiinnostavasti nykypäivän kivipiirrosten kokonaiskuvaa. Graafisen tuotantonsa ohella Ayad on tehnyt runsaasti myös maalauksia, veistoksia ja taidokasta keramiikkaa.

Viime vuonna 22.7—30.9.2017 Kankarin Taidehuvila, Marokkon La Maison de l’Artisan ja ONA-säätiö järjestivät ainutlaatuisen näyttelyn Käsityöperinteestä muotoiluun Kankarin Taidehuvilassa. Esillä oli marokkolaista nykymuotoilua sekä laaja kokoelma maan mestarikäsityöläisten taidonnäytteitä.

Suomen suurlähetystö Rabatissa onnittelee Ben Allal Ayadia tunnustuksesta!

Vastaa